jom berdoa

jom berdoa

Isnin, 3 Disember 2012

Kelas decoupage




Pakej berkumpulan A:

Rm60 (5 orang ke atas)

Stater kit disediakan
dan boleh di bawa pulang
Kecuali medium disediakan sendiri
 mengikut tema yang di persetujui
 dan hasilnya juga boleh di bawa pulang.


Pakej berkumpulan B:

RM70 (5 orang )

Stater kit disediakan
dan boleh di bawa pulang
Kecuali medium disediakan sendiri
mengikut tema yang di persetujui
dan hasilnya juga boleh di bawa pulang.


Tempat : Akan di tetapkan
Masa    : waktu cuti sabtu atau ahad ( 2 jam 30 minit)
hubungi : 0177229043
Medium pilihan : Tin biskut,botol kaca,papan,balang plastik,dan lain-lain.
Stater kit : klik di sini

Isnin, 6 Ogos 2012

Stater kit Decoupage


STATER KIT DECOUPAGE
 




Bahan-bahan Asas:
Matt sealer
Gesso
Varnish
Kertas Tisu
5 in 1 warna acrylic 
Berus
Span
Tape kertas
Kertas Karbon 
Kertas transfer
Art Word
 
HARGA : RM55

PROMOSI : RM48 SAHAJA

POS LAJU: RM 8

Khamis, 9 Februari 2012

soalan tentang decoupage


SOAL JAWAB TENTANG DECOUPAGE

Decoupage???Tak pernah dengar pun?

Decoupage ialah seni tampal hias yang menggunakan kertas tisu bercorak,kertas bercorak,dan fabric ke atas medium seperti kayu,kaca,plastic,tin dan lain-lain.

Saya tak kreatif,macam mana?

Tidak kreatif tak mengapa yang penting ada minat dan ingin mencuba,idea kreatif anda akan dating dengan sendiri.

Macam mana nak buat dan mana nak beli barang-barang tu?

  • Search internet
  • Beli secara online
  • Kenal pasti barang yang diperlukan dan cari di kedai kraf berdekatan dengan anda.

Apa kegunaan sealer ?

Sealer digunakan sebagai gam dan juga sebagai alas kepada medium supaya cat atau warna latar melekat pada medium.Kata lain menjadikan permukaannya kasar dan cat tidak mudah tanggal.

Apa kegunaan gesso?

Gesso digunakan untuk alas permukaan medium sebelum disapu dengan warna latar dan dapat mengelakkan penggunaan warna latar yang banyak,kata lain menggelakkan banyak warna latar menyerap pada medium..

Kenapa kena sealer satu hala?

Supaya sapuan sealer itu nampak kemas dan tidak mencacatkan permukaan medium.

Siapa yang boleh belajar decoupage ni?

Semua golongan ,dewasa hingga pelajar sekolah rendah dan tidak merbahayakan tetapi memerlukan pengawasan orang dewasa.

Macam mana nak cat perabot atau barang-barang yang besar?

Boleh gunkan cat mengikut kesesuaian medium(cat air atau minyak)ataupun spray colour.




Tutorial Asas Decoupage


Tutorial asas decoupage

Bahan-bahan:-
·        Medium(papan,kaca,tin,plastic dan lain-lain.)
·        Sealer
·        Gesso
·        Varnish
·        Warna latar belakang(background colour)
·        Kertas tisu bercorak
·        Berus lukisan
·        Tracing paper
·        Carbon paper
·        Gunting
·        Pemadam

Langkah-langkah :-

  1. Sapukan sealer terlebih dahulu di seluruh permukaan dan biarkan kering untuk seketika.

  1. Setelah kering,sapukan gesso untuyk lapisan pertama,dan di ikuti lapisan kedua setelah kering.

Tips : - selain menggunakan berus ,anda juga boleh menggunakan span dan menggunakan teknik dap…pada permukaan medium.

Tips: - Jika Hari panas anda boleh menggunakan sinar matahari untuk pengeringan,tetapi jika mendung atau hujan anda boleh menggunakan hair dryer.

Tips:- Gesso boleh disapu dua hingga tiga kali mengikut kesesuaian medium,ini bertujuan supaya kesan medium tidak kelihatan.

Tips:-  Untuk mendapatkan warna latar yang lembut anda boleh campurkan gesso atau warna latar putih dengan warna terang…kelembutan warna mengikut kreativiti anda.

  1. Anda boleh membuat latar belakang mengikut kretiviti anda seperti,garis lurus,polka dot,shading atau pun frame.

  1. Setelah warna latar belakang anda kering.Kini proses menggunting kertas tisu yang bercorak dan ini menggunakan idea kreativiti anda untuk menampakkan seni hias tampal  ini menarik dan kreatif.

  1. Gunting kertas tisu mengikut motif yang anda suka.


Tips:- Kertas tisu bercorak selalunya terdapat dua atau tiga lapisan, oleh itu,lapisan yang digunakan ialah lapisan terakhir yang mempunyai corak,pastikan anda pisahkan helaian dengan berhati-hati,kerana tisu terlalu nipis dan mudah koyak dan pastikan tngan anda tidak basah.



  1. Setelah itu sapukan sedikit sealer pada pemukaan medium dan tampalkan secara perlahan,sambil itu ambil sealer dan sapukan perlhan di ats kertas tisu tadi bermula dari tengah corak tisu..

  1. Sapukan rata sealer ke atas seluruhan tisu dengan perlahan dan berhati- hati…

Tips:- Jangan menggunakan sealer terlalu banyak ke atas kertas tisu tadi kerana tisu akan terlalu lembab dan mudah koyak.

  1. Biarkan seketika untuk pengeringan dan pastikan ianya betul-betul kering dan elakkan tangan dari tersentuh tisu yang telah di sealer kerana ia akan merosakkan tisu tadi.

  1. Setelah kering,jika anda ingin menambah perkataan,gunakan tracing paper yang telah ada tulisan lekatkan pada medium dan lakar di atas kertas karbon.

Tips : - Jika anda tiada word art  tracing,print tulisan dan trace ke atas kertas tracing,kemudian set di atas medium dan lekatkan sedikit selotip kertas,kemudian potong kertas karbon sekadarnya mengikut tulisan anda.

Tips: - Kenapa perlu potong kertas karbon?supaya tangan anda tidak menekan kertas karbon dan mengotorkan medium terlalu banyak.

       10.  Kemudia lakarkan semula menggunakan berus 0-2 atau permanent marker untuk mendapat kekemasan tulisan. Dan padamkan kotoran yang melekat dari kertas karbon menggunakan pemadam yang bersih.

  1. Setelah itu,sapukan varnish untuk menjadikan decoupage ini tahan lama dan nampak berkilat serta cantik di pandang.

Tips:-Sapuan varnish mestilah sehala dan jika ingin ulang sapuan varnish pastikan ianya betul- betul kering.

Tips:- Anda juga boleh menggunakan spray clear untukkan menggantikan varnish.

Itu serba sedikit tentang asas seni hias tampal(decoupage).